Thursday, June 30, 2011

SANEGIL CHUKAHE PARK JUNG SOO @ Leeteuk!!

Okayh, currently using Izza's lappy just to update my blog within 5 mins!


          Am just gonna wish THE BEST EVER LEADER OF SUPER JUNIOR, HAPPY  BIRTHDAY!

    Saengil Chuka Hamnida,
  Saengil Chuka Hamnida,
Saraghaeyo Lee
Saengil Chuka Hamnida!

Good luck for everything you do in your life and E.L.F will be there for you forever!


I LOVE SUPER JUNIOR'S ETERNAL LEADER!


                               LEETEUK FIGHTNG!!! nomu nomu nomu chuwahe!!


 p/s : ouh how I wish Leeteuk will read this entry! -in my dream-






































HAPPY BIRTHDAY!!!xoxo

SUPER JUNIOR-OR

Saturday, June 4, 2011

AMALAN BULAN REJAB

Kepada semua umat-umat Islam, as we know sekarang kita dah masuk Bulan Rejab
Bila datangnya Bulan Rejab, my mama mesti suruh I tingkatkan amalan2 sunnah dan banyakkan berdoa.
 Die cakap, bulan nie bulan yang sangat mulia dan mempunyai keistimewaan nya yang tersendiri.
As my mama keep on reminding me bout amalan BULAN REJAB, tetiba ja I terfikir,
Kenapa Bulan Rejab nie sangat special?? Kenapa kita harus beramal lebih pada bulan nie??
Then tunggu apa lagi an, I started to Google bout this. Lepas Google2, I was like OOOOO, barula paham!;)

So now, lemme share with you what I've Google about. Not much, but at least something.

OK,Bulan Rejab nie dianggap special coz bulan nie merupakan salah satu bulan-bulan 'HARAM' di dalam Islam. Bulan 'HARAM' here means, Umat Islam adalah diharamkan pergi berperang didalam bulan ini, kecualilah jika mereka diugut. Didalam bulan ini terdapatnya ibadat Haji dijalankan (Zulhijjah), dimana pada hari Arafah disunatkan bagi mereka yg tidak menunaikan haji melakukan ibadat puasa. Rasulullah saw juga menggalakan umat Islam melakukan puasa sunat pada hari Asyura' (10 hb Muharam).

Bulan 'HARAM' yang laen ialah:Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab


Jadi, sangatlah bagus jika kita meningkatkan amalan kita pada bulan Rejab ini. Antara amalan yang boleh kita lakukan ialah:
  Pertama: Membaca Salawat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.

Umat Islam memang digalakkan untuk membanyakkan membaca salawat pada bila-bila masa terutama pada ketika pahalanya dilipat gandakan di dalamnya seperti pada bulan Rejab kerana membaca salawat sangat besar pahalanya.


         Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam :
Ertinya:” Barangsiapa yang membaca salawat untuk Ku satu kali, Allah bersalawat kepadanya sepuluh kali, dan barangsiapa bersalawat sepuluh kali kepada ku, Allah akan bersalawat kepadanya sebanyak seratus kali.  Dan barang siapa yang bersalawat kepada Ku seratus kali, maka Allah menulis di antara kedua-dua matanya kebebasan dari nifak dan kebebasan dari neraka.  Pada hari kiamat orang itu akan ditempatkan bersama orang-orang yang mati syahid”. [Riwayat At-tabrani].


         Bayangkanlah betapa beruntungnya orang yang mendapat ucapan salawat dari Allah Subhanahu Wataala disebabkan ia bersalawat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam
.

         Kedua:  Bertaubat Kita digalakkan untuk memperbanyakkan bertaubat pada bulan Rejab kerana bulan ini adalah bulan pengampunan.


         Ketiga:  Berpuasa:  Kita Umat Islam digalakkan untuk banyak berpuasa  pada bulan Rejab.
         Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Al-Baihaqi.   Tafsirannya:  Sesungguhnya didalam syurga itu terdapat sebuah sungai yang disebutkan sungai Rejab, airnya lebih putih daripada susu dan lebih manis daripada madu, barangsiapa yang berpuasa satu hari pada bulan Rejab, Allah akan memberinya minum dari sungai itu”.

        Keempat  Berdoa :  Apabila berada di bulan Rejab, kita berharap agar sampai pula pada bulan Syaaban dan bulan Ramadhan.  Bulan Ramadhan bulan yang dinanti-nanti oleh setiap orang Islam yang sentiasa merindui pahala besar.

         Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam apabila masuk ke bulan Rejab baginda berdoa dengan doa berikut:  Maksudnya:  “Ya Allah! Berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Syaaban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.

         Selain daripada itu banyak lagi ibadat-ibadat lain yang mempunyai banyak kelebihan untuk kita amalkan di bulan ini seperti bersedekah dan melakukan amal jariah yang lain.  Allah Subhanahu Wataala membukakan pintu rahmat seluas-luasnya bagi mengampunkan dosa-dosa hamba-hambanya yang bertaubat, setiap permohonan kita kepada Allah Subhanahu Wataala pasti akan mendapat balasan jua dan jika kita mempraktikkannya insya-Allah pasti kita akan memperolehi kejayaan dan kebahagian di dunia dan di akhirat.

         Firman Allah Subhanahu Wataala dalam surah At-Tahrim ayat 8:  
Tafsirannya:  Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan bertaubat nasuha mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai”



So, memang banyak sangat yang boleh kita lakukan untuk memperoleh pahala dan hapuskan dosa-dosa kita. Janganlah kita melepaskan peluang keemasan yang diberi pada BULAN REJAB ini. 

I pun InsyaAllah nak mula dari yang very simple, berdoa banyak2 dan berpuasa.
And kalau boleh, setiap hari if kita dapat sedekah kat Tabung Masjid, InsyaAllah kita akan dirahmati Allah s.w.t. 
Sehari 20 sen pun cukup.



Friday, June 3, 2011

HERE I AM

Its been a week since new semester started and HERE I AM, back to Penang. hehe
1st week of my 5th semester, nothing much happened, most of the lecturers didn't enter the class and students were happy doing nothing in the class and chit-chatting with old peeps since they are meeting each other after a one month break.
 Semua pakat dok ceta apa depa buat time cuti.
During these period of times, I came to realise how much I've missed them!
Honestly, when I meet them again, I was over the moon!
Rasa cam dh lama tak gossip2 ngan depa and gelak terguling2! haha

5th semester aka my last semester, nothing much to tell yet, am still staying in Beringin 27 and am very happy coz WiFi sangat3 laju! Modem WiFi tu depa pasang kt bilik study which is just next to my house. So you can imagine rite, MEMANG LAJU GILA WiFi! Lagi laju dari the fastest runner USAINBOLT .heeee

My roommates, tetap kekal yang sama, still with my girlfriends, IzzaNursafika, ZuhairahIzzati, Fairuz, Fazlin and + 3 new juniors : Raiha, Farhana and Fina. Junior2 nie part 3 and budak2 Acc. So far so good la. Dieorang muah nampak2 innocent ja;)

So since 1stweek takda pa sgt nk buat, tunggu apa lagi an, rommates muah pakat cabut balik rumah! sama la mcm Izza and I. hehehehe.
Jumaat takdak class, so Khamis pass Zohor ja cabut pi kangaq nek bus kol 2.45 and sampaila Penang! heeee

Eventhough I left Penang for only 4 days, tapi serius rindu sangat3! 
Not homesick la, cuma rindu moments kt rumah, sebab tu yg excited terlebih na balik! 
My dad even said, "hhgaiih, kami tak sempat nak rindu, dh balik Penang dh!". hahaha
Tak kesahla, I tanak bagi korang rindu pun, sebab tu balik cepat2! heeee*wink*

So, Ahad nie balik Arau dh. Next tataw lagi la bila nak balik. Tak berani cakap mana taw minggu depan dok cabut balik lagi kan! hehe

As for now, my hopes for this 5th sem, I nak perform yg terbaik and be strong enough to go through any obstacles during this period of time. I wanna prepare my self to a bright future and tanak jadi cry-baby mcm last sem!
 NO WAY! TAMOO! AANNDDWEEU!

So, lets just lead a happy and healthy lifestyle!

Btw, today I nak end entry nie dengan 1 video! 
I really wanna give a try singing one of the Korean song and I've tried!
Balik Penang,dok rumah tataw nak buat pa, so I decided jom NYANYI LAGU KOREA!
and this is the result....

P/s: you may laugh as loud as you can, coz i know its funnay!kehkehkeh


You're Beautiful : Without words

video